Alternator - jak sprawdzić jaki mam?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Mrykot
    Drive
    • 2005
    • 85

Witam
    Czy ktos z Was kupowal te pokrowce: http://allegro.pl/pokrowce-na-fotele...219252122.html ?
  • Subaru
    Rider
    • 2005
    • 640

W jaki sposób mogę sprawdzić w etce ile prądu wytwarza mój alternator? Wiem że montowano od 90 do 150A w Superbie 2,8 AMX
    Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• 4x4BKF
      L&K
      • 2010
      • 1279

Re: Alternator - jak sprawdzić jaki mam?

Zamieszczone przez Subaru
      W jaki sposób mogę sprawdzić w etce ile prądu wytwarza mój alternator? Wiem że montowano od 90 do 150A w Superbie 2,8 AMX
      Sprwadź numery altka i już będziesz wiedzieć
      4x4

Komentarz

• ZYBI68
        Rider
        S_OCP Member
        • 2006
        • 697
        • Octavia II (1Z3)
        • BKD 2.0 TDI 140 KM

Subaru, każdy alternator z sprawnym regulatorem nie ma prawa dać więcej niż 14,4V i raczej tego nie napiszą w etce bo to jasna sprawa. No chyba, że pytasz o coś innego trzeba określić czy chodzi o V, A czy W. Raczej chcesz wiedzieć jakie ma natężenie"A" , można sprawdzić po kodzie który jest na naklejce znajdującej się w bagażniku tu masz link http://www.vwgolf.pl/dane-techniczne/kody-wyposazenia/
        Jeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl

Komentarz

• Subaru
          Rider
          • 2005
          • 640

Dzięki. Wybuszowałem że seryjnie mam aku 70Ah. Dla tych akumulatorów montowano alternatory 120A. I o to mi właśnie chodziło. Mam teraz pytanie które poruszyłem już w innym poście. Czy to uciągnie 2 wzmacniacze? Jeden mniejszy 350 W do suba, drugi 600W do głośników. Tego drugiego nie planowałem ale z racji kupna procesora dzwieku musi on byc (o czym dowiedzialem sie po zakupie procka).

Mniejszy wzmacniacz ma maksymalny pobór pradu 15A a wiekszy 31A. Ile będą ciągnęły tak "przeciętnie"? I nie mówię o dudnieniu na całe osiedle tylko o normalnym słuchaniu muzyki

Komentarz

• 4x4BKF
            L&K
            • 2010
            • 1279

Mniejszy wzmacniacz ma maksymalny pobór pradu 15A a wiekszy 31A. Ile będą ciągnęły tak "przeciętnie"? I nie mówię o dudnieniu na całe osiedle tylko o normalnym słuchaniu muzyki
            Skoro znalazłeś już że alternator masz 120A i wiemy że daje ok. 14,2-14,4V to mnożąc

120A x 14,3V = 1716W czyli moc jaką wytwarza twój alternator.
            4x4

Komentarz

• Subaru
              Rider
              • 2005
              • 640

No tyle to wiem. Chodzi mi o to ile prądu potrzeba na normalną pracę auta, ile na ładowanie akumulatora, a ile przeciętnie pobiera sprzęt (nie maksymalnie) Najogólniej rzecz biorąc czy nie będzie mi się aku rozładowywał podczas jazdy i czy alternator wyrobi

Komentarz

• 4x4BKF
                L&K
                • 2010
                • 1279

No tyle to wiem. Chodzi mi o to ile prądu potrzeba na normalną pracę auta, ile na ładowanie akumulatora, a ile przeciętnie pobiera sprzęt (nie maksymalnie) Najogólniej rzecz biorąc czy nie będzie mi się aku rozładowywał podczas jazdy i czy alternator wyrobi
                Patrzcie jaki.... niby wszystko wie a dalej się pyta, a jak mu napiszę że tyle i tyle to pewnie odpisze "No tyle to wiem"
                4x4

Komentarz

• Subaru
                  Rider
                  • 2005
                  • 640

4x4BKF, kolego nie zrozumiałeś mnie. Chodzi o to ze wiem jak przeliczyć prąd na moc, nie wiem jednak czy taki prąd nie będzie za duży dla alternatora bo jeszcze musi zasilić inne urządzenia w aucie.

Komentarz

• 4x4BKF
                    L&K
                    • 2010
                    • 1279

Subaru - normalnie auto do jazdy w dzień bez włączonej na maxa klimy, dmuchawy, grzania lusterek, siedzeń itp - pobiera ok. 500W - oświetlenie, komp, osprzęt.
                    Jak liczyliśmy max moc 1700W altka, to spokojnie wystarczy.

Jak masz wzmaka 350W to pobierze Ci ok. 25A w maxie, normalnie ok. 7-8 czyli 1/3.

nie powinno być problemów, tym bardziej że te 8A to będzie jakieś 120W czyli tyle co włączone dodatkowo halogeny.

Jakby były problemy to bym dorzucił większe aku
                    4x4

Komentarz

• Subaru
                      Rider
                      • 2005
                      • 640

No kumam. Problem się zaczyna ponieważ dokupiłem procesor dzwięku, a on wypluwa sygnały po niskiej i muszę mieć drugi wzmacniacz. Wzmak do suba ma 350 W ale pobiera maksymalnie 15A (wyczytałem w instrukcji). Drugi będzie pobierał max 33A. WIem, że nie będę dudnił ile wejdzie bo bardziej zależy mi na jakości dzwięku. Aku mam 70Ah i myślę że będzie ok. Bałem się tylko tego że nawet jak dam większy aku to altek i tak nie zdąży go doładować i jadąc w trasę zamiast się podładować to będzie odwrotnie. Może to trochę laickie pytania ale pierwszy raz biorę się za audio w aucie Dzięki za pomoc

Komentarz

Pracuję...